Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 egyszerű dolog amit te is meg tehetsz értük!

2011.01.01

SM-esek, rokkantak, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók, súlyos betegek és családtagjaik


Sokan nem is tudják, hogy egy súlyos betegségben nem csak egy személy sérül a szabadságában, lehetőségeiben, hanem az őt közvetlen körülvevő szeretteié is. Ez olykor nagy teher mindenkinek, magának a betegnek és segítőknek is. Nem a szeretett beteg személye teher, ám mégis nehéz elfogadni a helyzetet, és csendes beletörődéssel élni éveket-évtizedeket ilyen körülmények közt. Ha segíteni szeretnél, a legjobb amit tehetsz:

1. Kérdezd meg bátran, hogy miben tudsz segíteni.
Ne legyél zavarban, senki se tudja mit kell ilyenkor tenni, és nem is mindenki szeret segítséget kérni. Itt nem elméletekre van szükség, hanem tettekre: akkor, ott és úgy ahogy szükség van rá.
2. Személyesen vagy legalább telefonon keresd fel időről-időre a nehéz helyzetben lévőket.
Kérdezd meg, hogy hogy vannak. Neked 5 perc, nekik pedig hatalmas támasz.
3. Ne ítélkezz.
Egyszer azt mondta nekem valaki egy rendkívül bosszantó emberre: ne húzd fel magad rajta, képzeld el hogy neki 24 órában kell saját magával együtt élnie. Nem tudhatod, sokszor mi áll egy csípős megjegyzés, vagy számodra érthetetlen tettek mögött. Mosolyogva menj tovább, hisz megteheted.

Ezzel többet tettél, mint gondolnád. Segítettél élhetővé tenni, nem csak egy ember, hanem egy egész közösség életét. Köszönjük.