Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki jött és aki elment.

2016.01.04

Aki jött és aki elment.

 

Aki jött, maga az élet: Zoé. A nővére körülbelül 3 hetes magzatka volt csupán, akiről nem is szereztem volna tudomást, ha - a már tervezett babánk várása közben nem olvastam volna el minden létező online irodalmat és fórumot a terhesség első jeleiről. Ezek közt találtam meg az elsőt. Vagyis hogy volt egy első baba. Fogalmam sincs, miért gondolom, hogy nővére, csak így érzem. 

A terhességek csaknem egyharmada vetéléssel végződik, ami nem csak a meddő párok statisztikája, hanem azoké a terhességeké, amelyekről sokan maguk az anyák sem vesznek tudomást. Tudniillik, hogy nincs olyan, hogy 2 napos vérzés. Meg hogy pár órás. Meg hogy hormonzavar és fogamzásgátló szedése nélkül csakúgy többször van vérzés egy hónapban. Ezek vetélések, a természetes kiválasztódás velejárói, hiszen vannak babák, akiket a természet és a szervezetünk nem talál alkalmasnak, hogy megmaradjon. Mindaddig nem baj, hogy nem tudunk róla, amíg nem okoz fennakadást, hogy helyére tegyük a dolgokat. Mert az nem mindegy, hogy ki az aki jött és ki az aki elment. Hányadik gyerek a sorban, van-e testvére. Van-e ikertestvére.

Sokan mondják, hogy az első gyerekek gyámoltalanok, a másodikak talpraesettebbek. Zoé sosem volt gyámoltalan. Zoé olyan aki azonnal alkalmazkodik másokhoz, olyan aki szívesen osztozkodik. Egészen meglepett nemrég azzal, hogy odaadja az utolsó falatot a kedvenc ételéből, másfél évesen. Ezek nem egy egyke tulajdonságai. Azt hiszem, neki van már egy testvére. Pont előtte jött és előtte ment.

Zoé nevét az utolsó pillanatban változtattuk meg arra, ami: Zoé - görögül az "élet". Talán mert ő az aki életben marad. Ő a túlélő, az erős. Fogadtuk és ő jött és mindent megváltoztatott, sugározva magából az életet. Kicsi volt végig, de erős. És amikor megszületett, a kórházban két dolgot mondtak róla az orvosok, amit valamiért úgy hiszem egész életében magán fog hordozni, mint egy önbeteljesítő jóslatot: "kicsi a bors de erős" és "amilyen kicsi, olyan akaratos".

Azt hiszem az akarat és az erő egymásból fakad. Nem lehet passzívan erősnek lenni, és nem lehet erő nélkül akarata valakinek. Erő kell ahhoz, hogy megtedd, amit akarsz. Erő kell ahhoz, hogy ne rendeld alá a tetteidet és a gondolataidat mások akaratának. És erő kell ahhoz is, hogyha van saját akaratod, mégis alázattal tudd teljesíteni mások kéréseit. Zoénak tagadhatatlanul erős akarata van, de nem kezelhetetlen. Rengeteget tanulok tőle magamról, és arról, hogy milyen viselkedéssel mit váltok ki. Hogy mit lehet valakinek megtiltani, és mire lehet megkérni valakit, akinek erős akarata van. És azt tapasztalom, hogy nagyon kevés dolgot érdemes megtiltani és akkor nagyon sok mindenre meg lehet kérni. És amilyen nehéz őt szándékosan tanítani, olyan játszi könnyedséggel tanul abból amit egyébként is csinálok. És, talán mint minden okos gyermek, nem mindig hiszi el amit mondok, de azt mindig meglátja amit teszek. Ezért hát nincs mit tanítani neki, csak magamon tudok változtatni. És jól van ez így.