Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anya aki vagy!

2015.10.07

"Aki új tájakat akar felfedezni, át kell vészelnie, hogy nagyon sokáig nem lát biztos partot" - Ezt az idézetet kaptam egy szerencsesütiből immár legalább 9 éve. Azóta sem láttam biztos partot. Tulajdonképpen rá kellett jöjjek, hogy nincs is biztos part. A biztonság bennem van. Több, mint amit kaptam, mert bennem van az is amit adhatok. Amit adnom kell.

Itt van hát azoknak, akik a biztonságot keresik, kapaszkodót egy nehéz életszakaszban: tessék, nekem is nehéz. Nekem sem tökéletes. De igyekszem. Nem siránkozom, félre ne értsd. Csak elmondom, őszintén.

Igen, anyának lenni rohadt nehéz. És az van, hogy nincs recept, mert mindenkinek mást kell hozzá megtanulnia elengedni. Máshogy kell megtanulni jól szeretni. Mást kell megbocsátani. És az egész csak akkor működik, ha van benned egy csöpp empátia, és most jön az önzetlen rész: empátia magad iránt, másokon keresztül. Meg kell lásd, hogy ha másnak is nehéz, neked is jogod van elfáradni. Neked is jogod van félbehagyni. Neked is jogod van visszafordulni. Neked is jogod van megkérdőjelezni. Neked is jogod van azt tenni, amit jónak látsz. És nem biztos, hogy ezért téged tömjénes díszmenettel fognak kísérni, mert azt teszed, amit helyesnek látsz. Nem egoizmus úgy szeretni magad, ahogy vagy. Nincs is annál nagyobb alázat, mint elfogadni valamit olyannak, amilyen. 

És megkérdezheted, hogy miért és főleg hogyan szeressed azt a kis síró masinát, akit a világra hoztál? Igen, nem érted majd talán, hogy akit repesve vártál, az hogy tekinthet egy hatalmas cicinek / tejes cumisüvegnek, anélkül, hogy egy pillanatra is embernek látna. És hogy ezt a kis lényt miért, de tényleg miért kellene szeretned, mikor még nem is ismered? Azt hiszem ez normális. Miért kellene szeretnem akit életemben először látok és igazából, mint embert, figyelemre sem méltat. "Csak" mert a gyerekem? Jó-jó, gondozom, de hogyan szeressem?

Talán ismerd meg, hogy megtudd, szereted-e. Talán fordulj felé nagyra tárt szemekkel, életedben először olyan őszinte és ítéletmentes bizalommal, ami valójában mindenkit megillet. Nem kell rögtön szeretned, hogy is lehetne. Nem kell benne magadat keresned. Nem kell benne se a nagybácsit, se a dédit keresni. Ő nem valaki más, hanem saját maga. Had legyen saját maga. Had legyen az, aki felé kitárhatod a szíved. Had legyen az, aki szerint te szépen énekelsz, mert csak a te hangod ismeri. Aki szerint szépen rajzolsz, mert csak a te rajzod ismeri. Aki szerint te pont úgy vagy jó, ahogy. Te jó ég, szinte nem is lehet olyat elkövetni, ami alapján egy gyerek, még gyerekként rossz szemmel nézne az anyjára. És ez is normális, mert az anyán múlik a túlélése. Hát akkor add meg magadnak a bizalmat, hogy jól tudod csinálni, és csináld jól.

Nem, a te gyerekednek nem tudja jobban a szomszéd néni, hogy mit kellene másképp csinálnod. És az utcában lakó tökéletes anyuka sem lenne passzolóbb anyja a TE gyerekednek. Mert téged választott. Mert te befogadtad. Kölcsönadtad a tested neki egy kicsit, hogy aztán megmutathasd neki, hogyan váljon olyan emberré, akiben benne van a biztonság, ezért nem keresi máshol. 

Te pedig legyél az anya, aki vagy!