Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paradicsomi balkon

2015.05.07

imag1629.jpgKedves ínyencek, bébis mamik, természetkedvelők!

 

Ha van egy falatnyi erkélyetek, lehet konyhakertetek. Részemről egy 1,4 x 1,8 méteres erkélyen 16 növényt tartok, köztük egy fát. Node azért "csak" ennyi fér el, mert a hely tulajdonképpen a ház jelenlegi úrnőjét illeti, egy 1 éves nagylányt. Az erkély csak ürügy a felfüggesztésre. Figyelem, ez itt nem profi kertészeti tanácsadás, csak praktikus gondolatok és tapasztalatok összegzése :)

Az egész 4 éve kezdődött egy pindur konyhakerttel, 2-3 fűszerrel. Bazsalikom, csili, rozmaring, még nevük is volt. Idén már a magról nevelés is működött paradicsom, petrezselyem, koriander ügyben. Nem kertelek, 16-an laknak az erkélyen és 15-en még pár titkos helyen amit most elmondok.

 

Node hogy láss neki?

Először is válaszd ki a legszívesebben használt és legkönnyebben tartható növények metszetéből a neked ideálisakat. Aztán mindenképp életerős palántákat kell találnod. Ezek tök random helyeken kaphatók (nem bio növény esetében), néha szupermarket polcán vagy virágosnál szebbet találsz mint a kertészetben. Aztán ha kiültetésre adod a fejed, kíméld meg magad az elfagyástól úgy, hogy akkor veszel palántát, mikor már tuti nincs éjjel 4-5 foknál hidegebb. Ez idén április végére esett, meg is vannak a delikvensek. Vessétek be a megérzést, hogy milyen egy életerős - és nem csak 2 napra felpumpált, egy hét múlva kipurcanó - növény. Szép, egészséges levelek, lehetőleg szép virágok, esetleg egy-egy terméskezdemény, nincs sok száradás, nincsenek foltok, tetű. Ezenkívül már csak öntöznöd és szeretgetned kell a növényeket.

 

Na jó de hol van nálam ennyi hely?

Mindenhol. A teljesség igénye nélkül a szokásos balkonláda tartó után rögtön tehetsz a falra is pénztárcádnak megfelelő árú akasztó kaspót. Pár okos ötlet: a fenti képen látható bazsalikom "cserepe" egy ikeás 200 forintos "tároló", amit fali sínekre, stb. ajánlanak. Aztán van a Minigarden szett, kifejezetten városi konyhakertre és irodai falikertre kifejlesztve, különböző méretekben, amit mi a szabványostól eltérően használtunk a balkon külső sarkokon a kislányom miatt. Mentségükre, emiatt nem passzol rendesen, viszont így is nagyszerű. Aztán van még egy nagyszerű olasz mágneses kaspó, amit csak rácsattintottam a vaskorlátra és tart. Előnye, hogy nem kell fúrni, kötni, stb., hátránya, hogy hirtelen mozdulattal le lehet sodorni, tehát csak szélekre jó, illetve csak mágnesezhető fémre (!). Amúgy meg minden virágcserép, csak még nem jött rá a gyártó :)

 

Nálam bevált növények

Bazsalikom, ezt más kora tavasztól konyhában lehet tartani, amíg ki nem költözhet. Mindig a legtömöttebb részről csípj levelet körömmel vagy ollóval, ahol már fejlődik az új levél. Ha túl kevés a vize, lekonnyad, ha túl sok, sárgul és lekonnyad. Enyhén nedves föld ideális, ne tocsogjon, mert nem bírja. Két fajtát kapni gyakran, az egyiknek tenyérnyire nő meg a levele lakásban. Fűtés mellé ne tedd, napot bírja, de legyen árnyék is, direkt szelet nem bírja, tehát fal oldalfalra ideális (mint képen látjátok). Bizonyos kártevők nem szeretik az aromáját, tehát hasznos és hát minden zseniális olasz étel alapja, pizza-pasta-szeretem.

imag1630.jpg

Paradicsom, isteni, egész könnyen kitanulható, és szuper sikerélményt ad. A koktélparadicsom termésű kistermetű zseniálisan elvan cserépben, akár júniustól októberig terem és meglepően sokat (fajta: pl. Prima bella).

Paprika, mi az erőset szeretjük, ezt szerencsére a kártevők pedig kevésbé szeretik, paradicsommal egy ládában nagyon boldog. A paradicsommal együtt támasztékot igényel mire tele lesz terméssel, mert nem bírja el magát. Kertészetben fillérekért, vagy kisebb botokkal is megoldható.
 

Citromfű, baromi jó forrázás után hideg vagy meleg teának (és egyébként nyugatató hatású gyógynövény, ami a gyomrot is megnyugtatja), jó még desszertekre, nyári gyümölcsökhöz illik, fagyira, limonádéba, nem ragozom.

Menta, kb. ugyanaz mint a citromfű, csak ez olyan gyógynövény, ami emellett meghűléses megbetegedésekre is jó, meg frissít ugye. Az olyan ínyencségek már a receptkereséssel megtalálhatók mint a mentás zöldborsókrémleves, vagy mentás meggyleves :) Mindketten szeretik az árnyékot, de napon is megmaradnak és áttelelnek.


imag1637.jpgNálunk lakik még idéntől egy körömvirág is, aminek ehető a virága, szép dísze egy salátának, gyógynövényként balzsamja hámképző, teája lázcsillapító, emésztést javító, stb-stb. itt végtelen halmaz van, serkenti az ösztrogén termelést, tehát nőknek is sok mindenben segít, tessék utánaolvasni. A tűző napon egyelőre lekonnyad, valószínű költözik árnyékosabb helyre. Szép és sárga színével idehozza a méhecskéket, hogy beporozzák a paradicsomot és citromot.

Petrezselyem, nem kell bemutatni, mindenki használja, csak legfeljebb azt nem tudja, millyen jó frissen, meg hogy vízhajtó hatású, így tisztítja a szervezetet. Nem lehet egy lapon említeni a friss pertrezselymes rizst, újburgonyát a zacsós szárazzal! Vízigényes, locsolni-locsolni-locsolni! És ne legyen szabad felszín a cserepén, így nem szárad ki hamar, illetve legyen árnyékban is.

Tépősaláta, avagy lolla rossa és bionda. Nevében benne van: saláta, tépni kell, finom, friss, ennyi. Magról is vagy palántaként hónapokig kiszolgál, ha friss sali kell. Szép, jó, egyszerű. Eső után a csigákat le kell dobálni róla, vagy hagyma mellé kell ültetni. Alsó növény a képen, de ez még magról nőtt pici, egyelőre nem téphető.

Koriander, magról szépen kinő, frissen zamatos, ázsiai konyhát kedvelőknek kifejezetten ajánlott, később felmagzik és lesz koriandermagod főzéshez, zseniális. Amúgy kb. olyan mint a petrezselyem természete.

A citromfa viszont az erkélyen lakik egy szándékosan túlméretezett szögletes edényben, a bébi így nem tud virágföldet és szarvamarha trágyát enni róla, mivel az edény feléig van csak töltve és a kezecske nem ér addig, de rá sem tud borulni. Isteni a virágzás, némi termés is van, de a kertészetekben látott 30 kiló citrom per négyzetcentiméter felejtős, mert rövid úton beledöglene a fa. Metszegetni is kell, hogy vastagodjon, formázni a koronát, hogy bírja majd a saját terméseket, de támaszték is kell. Az egyelőre rejtély számomra, hogy a termések pontosan mikor érnek meg, de évek óta velünk van és kicsattan az egészségtől, idén talán nem éretlen citromokat szedünk :) Fő a türelem. De nem olyan ördöngős tartani, a teleltetés miatt nem mindegy, hogy érdemes-e belevágni, erről rengeteg blogot találsz.

imag1634.jpgSnidlig, egyszerű és nagyszerű.  Paradicsom-paprika mellett elüldözi a kártevőket. Csak vágni és enni kell, mégpedig minél sűrűbben, annál jobban nő. De azért ne csutkára :)

Kakukkfű az olasz virtuóz, isteni illat, finom és torokfájás űző, nyugtató gyógyfőzet, illatos reggeli tojásrántottákon "hab a tortán" frissen rávágva a végén. Aki nem ismeri, sürgősen nézzen utána, hogy mi mindenre jó. Igénytelen, vágni kell és nő mint a snidling. Szép, aromás, virága is ehető, mint a bazsalikomnak.

Rozmaring, szárnyasokhoz megtűzdelni, tengeri halhoz, gombához zseniális lesz, ha csak kis citrommal meglocsolod, enyhe bors, só, és megy a sütőbe, isteni. Gyógyteának gyulladáscsökkentő, étvágyfokozó, görcsoldó, gyógyfürdőnek megfázásra jó, a bőrnek megnyugvás a főzete. Aromás, finom, egy vitamin- és ásványianyag-bomba, nem vízigényes, bírja a napot, mi kell még?

(A képen: snidling, kakukkfű, rozmaring)

 

Aloe vera, ő bent lakik, mert napfényen kinyiffan szegény. Egyetlen biztos recept a túléléséhez a lusta "gazdi", ugyanis nem kér napfényt, nem kér levegőt, nem szabad öntözni, kifejezetten homokos, száraz földet szeret. Ha sok a víz összelottyad (értsd, ne öntözd 2-3 hetinél gyakrabban és akkor se sokat), ha sok a nap besárgul, meghal. Lényegében, ha egy félárnyékos folyosó, fürdő, konyha a lakóhelye és elfelejted öntözni akkor boldog. Cserébe sebgyógyító ha levágod a levelét, közvetlen sérülésre tehető, csípésre, pattanásra, égési hegre, ha gusztusod van, meg is eheted. Arcbőrrel csodát tesz, hidratál. Viszont fontos meghámozni mielőtt kifacsarod a zselés levél belsőt, mert a héja nem tesz jót, de olvass utána.

Lent a társasház udvarán laknak:

Balkonládában 12 eper terjeszkedik éppen 15 eperré. Tavaly, már a tavaszi vásárlás és kiültetés évében is vígan teremtek - viccen kívül novemberig. Jó, novemberben pólóban lehetett mászkászkálni, de teremtek. Ültess, öntözz, szedd le, edd meg. Csak a termés le ne érjen, mert elrohad, illetve kapjon kis árnyékot is a sok-sok napsütés mellett de a folytontermő az folyton termett, az tuti.

Levendula, nagyon fincsi, ajánlom virágnak, illatnak, molyirtónak, süteménybe, merészeknek húsokhoz, teának nyugtató, fürdőnek is. Várandós rosszullétre az egyetlen csodaszerem volt, semmi más nem működött úgy, mint a levendulaolaj. Bőrnyugtató, az első illóolaj amit babán is szabad csekély mennyiségben alkalmazni pl. esti fürdőbe (1 csepp max!), alváshoz. Hajbőr, haj is szereti, finom illatú, és hát nem véletlen csinálnak belőle limonádét, szörpöt, fagyis is. Ő helyszűkében a társasházunk kertjében lakik.

Ezen kívül magoncaim vannak, róluk majd akkor nyilatkozom ha megmaradtak (paradicsomok, petrezselyem, snidling), illetve ajánlom még a rukkolát, hamarosan megint ültetek, bármi mellé teheted amit nem takar el, igénytelen, olyan mint egy gaz. Csak finom és drága a boltban. Vess és szedj otthon mert annál frissebb nincs. ráadásul megvédi a növényeidet a kiszáradástól, ha társítod velük és árnyékolja, takarja picit a földjüket.

 

Pusszantás a balkánról a balkonról!

 

 

A "balkonkertész" mami