Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háromsajtos diós rakott karfiol

2008.10.29

Háromsajtos diós rakott karfiol

(vegetáriánusoknak ajánlom)

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej karfiol vagy 2 kicsi (3/4-1 kiló)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1,5 doboz nagy tejföl (675 g)
  • Étolaj
  • 2 tk barnacukor
  • 1 marék dió
  • 1-1,5 ek apróra vágott zeller (jó ha friss), pár szép levél dísznek
  • Szárított parmezán sajt (nem muszáj)
  • 5 dkg füstölt sajt (2 vastag szelet), apróra vágva, vagy reszelve
  • 6 púpozott ek liszt
  • 1,5 dl tej (vagy tej állagúra kikevert tejföl főzőlével elkeverve)
  • Kemény reszeltsajt a tetejére (max 5 dkg, lehet ementáli v sima trappista)

 

Előmelegítem a sütőt 175-200 fokra. Közben megtisztítom a répát és a karfiolt, a répát meghámozom, a karfiolt diónyi darabokra szedem. Kevés sóval kb.15-20 percig főzöm őket, a főzőlevet félreteszem, leszűröm a zöldségeket. Kis olajon megpirítom a marék diót, közben rászórom a barnacukrot. Kimerem, tálkában hűlni hagyom. Mártás: fél doboz tejfölt egy kis* zöldség főzőlével elkeverek, rántást (forró olajban megpirított a lisztet) készítek és felöntöm a tejfölös lével. Folyamatos keverés mellett, felöntöm 1,5 deci tejjel, simára dolgozom, beleöntöm az apróra vágott füstölt sajtot és a zellert. Ha már nagyjából beleolvadt a sajt, leveszem a tűzről. Egy közepes/normál tepsit kiolajozok v kivajazok. Az alját beterítem a karfiol és répa kb. felével, eloszlatom rajta a sajtos-zelleres mártást, a tejföllel kipótolom ha valahova nem jutott, rá a zöldség másik felét, rá a diót, a parmezánt. A maradék tejfölt ráöntöm, ráreszelek sajtot. Beteszem a tepsit az előmelegített sütőbe, 15 percre. Ha kész, megpirult a sajt, kiveszem és a tetejét díszítem pár zellerlevéllel. Jó étvágyat!

 

Kiegészítés:

Aki meg nem vega, feldobhatja ha megpirít olajon kis darált húst és a rétegek közé szórja.

 

*kb fél deci

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.