Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy egészséges ember története...

2012.05.31
Aki fiatal felnőtt koráig nem is tudott súlyos betegségéről. De az ő története nem erről szól, nem a betegségről. Hanem kitartásról, a reményről és másokon segíteni akarásról.

Péterfi Tibor 1956 viharos évében jött a világra, s tehetséges diákként bátyja nyomában az építőmérnöki karon folytatta tanulmányait. Az egyetemi baráti társaságában ismerte meg későbbi feleségét, és gyermekei anyját. A tanulmányok befejezése után nagy elszántsággal vetette bele magát szakmai feladatokba, továbbképzésekbe és találmányok kidolgozásába.

jacso-a-tol_kell_talan-katonasag-utan.jpg

27 évesen tapasztalta először a Sclerosis Multiplex kezdeti tüneteit, 2 évvel az első gyermeke születése után. Az évek során különböző váratlan helyzetekben mutatkozott meg a betegség, ám ez nem tudta lelombozni a benne munkáló mérhetetlen tettvágyat. Mind a magánélet, mind a munka területén folyamatosan azon dolgozott, hogy megvalósítsa terveit, vágyait. Feleségével ismét gyermeket vállaltak, immár 6 éves kisfiuk mellett, s később saját családi vállalkozást indítottak.


Kitartása és lendülete segített keresztüljutni a legnehezebb pillanatokon, de egyben meg is változtatta a személyiségét. Valószínűleg másképp, talán vezetői székben csücsülve, mások iránt kevesebb empátiával folytatta volna mindennapjait, ha nincs az SM. Talán a vallásossághoz is másképp állt volna „egészséges” emberként. Azok a pozitív magok, amelyekkel a lelkében világra jött, más talajban tán csak csírák maradtak volna, de így valósággal virágba borultak. Az Isten iránt felébredő bizalom és hit megerősítették őt abban, hogy értelme és célja van küzdelemmel végigcsinálni a hétköznapokat. S a küzdelmet belül tartotta mélyen, és kifele csak mosolyogva mindig az felelte: „Kösz, jól vagyok!”
Humorával gyakran elfeledtette az őt körülvevőkkel saját betegségét, merthogy optimistán állt mindenhez és nem panaszkodott. Nem egyszer megesett, mikor már bottal járt, és az utóbbi időkben már tolószékesként is, hogy neki panaszkodott valaki, s ha már megunta, csak annyit mondott: „De jó, hogy nekem semmi bajom!”- erre persze mindannyian nevetésben törtünk ki.
Nem akarok cukormázas sztorit festeni. Az élet nem egyszerű SM-esként, és vannak nehéz pillanatok, amikor az ember az egész világot a fenébe kívánja. És nem egyszerű SM-es családtagjaként sem. De ha azt mondanám, nem éri meg kitartani és mosolyogni, akkor azt mondanám, kár hogy édesapám ezt tette, nem lennék a világon, és nem tette volna meg azt a sok mindent, ami az ő feladata volt. Köszönjük neki a kitartást, türelmet és derűt!

/Írta: Péterfi Dóra Ágnes,
Péterfi Tibor lánya/


Akik sokat köszönhetnek neki az elmúlt 28 év fáradozási során:


Családja, szerető felesége, és őrá büszke gyermekei
Barátai, kollégái – akiknek szívesen segített, bármilyen területen
Barátja, Csókay András – idegsebész, akinek több találmányának létjogosultságát segített igazolni, majd az életmentő eljárásokhoz szponzort és gyártót találni. Az éralagút módszer alkalmazása nélkül évente 2 millió ember súlyos agykárosodást szenved, nagyobbik hányaduk pedig biztosan meghal. A módszerrel egyharmaduk egészséges, munkaképes emberként élhet tovább.
Guba János és felesége - vak és gyengénlátó nagycsaládos házaspár, akiket hozzásegített a Máltaiakon keresztül, hogy saját lakásuk lehessen.
Szentendrei nehézsorsú hittársai – akiket lelkileg és anyagilag is támogatott.
A sárbogárdi vonatállomáson megismert vak házaspár – akiknek valakik szándékos megtévesztéssel egészségre ártalmas állapotú lakást adtak el. Tibor és felesége műszaki szakvéleményt készített a jogi perhez, és ingyenes jogsegélyt keresett nekik, hogy megoldhassák a problémát.
Számos rokkant és SM-es – akiknek az őt gondozó feleségével együtt jogi és gondozási tanácsokkal vagy eszközökkel segített fogyatékosságuk kapcsán.
És még sokan mások, akikről tán mi, a családja sem tudtunk…Kapcsolódó cikkek

3 egyszerű dolog amit te is megtehetsz értük

SM-esek, rokkantak, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók, súlyos betegek és családtagjaik

DOSZI

Aki ismeri Frida Kahlo életét, már van sejtése miről lesz szó. Csak azt nem tudja, nem kell olyan messzire menni szívből jövően őszinte festményekért...