Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Te megállnál elsősegélyt nyújtani? Neked megállnának mások?

2013.11.08

Ma este hazafelé jövet egy sötétebb szakaszon egy földön ülő, rossz állapotban levő férfit láttam, amint 3 ember körül állja. 

help5.jpg

Mire odaértem, nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi nincs teljesen magánál, zavartam beszél az állók kérdéseire nehezen tud válaszolni. Megkérdeztem, mi történt, tudok-e valamiben segíteni. Mondják a fiatal srácok, hogy itt találták eszméletlenül, nemrég tért magához, de már hívták is a mentőt. A szagból kiderült, hogy ivott megkérdezték hogy sokat ivott-e. Aztán kiderült hogy nem csak ivott, de cukorbeteg is. De a mentő helyett inkább arra akarta rábeszélni a fiúkat, hogy nem tudnák-e a Blahára elvinni. Mondják és én is megerősítem, hogy akkor már jobb lenne megvárni a mentőt. Mondom a középkorú férfinak, hogy nem adhatok-e inni, van nálam gyümölcslé, abban van cukor, jót tenne, vagy adhatok vizet is. Nem akart gyümölcslevet, ezért az egyik fiú elszaladt a jó 20 méterre levő boltból hozni egy kólát, s abból hajlandó volt egy kortyot inni.

Addig mi tovább kérdeztük, hogy mi történt. Megkérdeztem hányas típusú cukorbeteg, tablettát szed vagy injekciózza magát? Közben arra próbálta kapacitálni a fiúkat, hogy ő bizony inkább egy taxiba beülne, nem kell mentő ide. De a kérdésemre elárulta, hogy bizony injekciós, és van is nála. Mondom akkor az elég súlyos, ha ivott is, a többiek felé fordulva, hogy arra bizony tilos fél pohár, egy pohár sörnél többet inni, mindenképp lássa mentős, ne menjen így haza, ugyanis a cukorbeteg ha már eszméletét veszti és leesett a cukra, kómába eshet úgy hogy várjunk. Kérdezem hogy várja-e otthon valaki, akinek szólni tudunk. Közben eszébe jutott egyiküknek, hogy elkérje a telefonját és abban nézze meg kit hívjon, fel is hívta a feleségét, aztán kihangosította hogy beszéljenek egymással is. Kérte a felesége hogy itassuk meg vele a kólát, és attól negyed óra és jobban lesz. Akkor megint ivott valamicskét, de hamar rájöttünk hogy miért nem akaródzott annyira inni a kólát, ugyanis kitört szegényből mint egy vulkán, kihányta az alkoholt. Oldalra irányította az egyik srác, hogy ne maga felé menjen, aztán előkerültek a zsebkendő készletek. Közben kiderült, hogy mindenki máshonnan jött csak megállt segíteni az eszméletlenül talált férfin, mind jószándékú járókelők. Aztán már hamar kint voltak a mentők, mondtam is, hogy vicces hogy pont most láttam az Isteni műszak című filmet, mert totál az ugrott be a mentőről. A kiért mentősőknek szépen elmeséltük amit láttunk, tudunk, és meghagytuk hogy a telefonjában az utolsó hívás a felesége, aki tud róla hogy mentőt hívtunk, és mondta hogy a férje egy szülinapról jött biztos sokat ihatott. Innentől azt mondták a mentősök hogy mehetünk haza, és még hallottuk ahogy a lakcímét megmondta nekik.

 Elköszöntem a kedves budapesti járókelőktől, akik közül az egyik említette, hogy ő meg részt vett az Isteni műszak készítésében. És hogy ő most rengeteget tanult most, hogy mit kell egy elsősegély nyújtáskor tenni, kérdezni. Mondom, figyeljetek, akkor töltsétek le az Elsősegély appot a telefonotokra, abban pontosan benne van mit kell tenni ha eszméletlen embert találtok, mit kell tenni ha cukorbeteg rosszul van. Én meg annak a terevezésében vettem részt. Erre mosolyogva helyeseltek hogy letöltik és elköszöntünk. Gyalog hazafele felrémlett bennem egy mondat, amit a cukorbeteg férfi mondott nekünk miközben a kólát kortyolgatta: „Maguk miért ilyen kedvesek velem?” Arra gondoltam, ha egyszer netán rosszul lennék az utcán, remélem ilyen járókelők járnak majd arra. És akik elolvastátok, kérlek töltsétek le tényleg az Elsősegély – mit kell tennem? nevű appot. Csók. 

 

Még az este felírtam ezt a posztot Facebookra, ezért a stílus meg a küllem. (8 November 2013 at 22:25 )

 

 

Érdekesség a témával kapcsolatban: mi van akkor ha nem állnak meg segíteni? miért van ez?

Bystander effektus